Ejendomsmægleren

Denne fortælling er et billedligt eksempel på, hvad A-HR (tidligere Network Marketing) er.
Lad os sige, at jeg er en ejendomsmægler, og jeg har tegnet en kontrakt med en agent ved navn Anders. Anders sælger ejendomme for mig. Anders tjener en procentdel af salgsprisen, og det gør jeg, som mægler, også. Hvorfor får jeg som mægler procenter, når det faktisk er Anders, der sælger ejendommen? Fordi jeg som mægler har nogle omkostninger, og jeg har uddannet Anders. Ejendomsmæglerfirmaet er mit, og jeg står med risikoen. Jeg har lavet en masse forarbejde, så derfor er det rimeligt, at jeg tjener de penge. Men Anders arbejder ikke for mig som en ansat. Han er en agent, der arbejder for sig selv. Det er helt i agentens interesse at tjene flere penge. Dette er en meget vigtig forskel fra en ansat. Hvis jeg som mægler ønsker at tjene flere penge, må jeg simpelthen bare skrive kontrakt med og uddanne flere agenter.

Min pointe er, at mægleren og agenten begge vinder ved salget af ejendommene, hvilket er en form for “løftestang” for mægleren. Mægleren har folk til at arbejde for sig, men ikke i form af ansatte. Agenterne er provisionslønnede. Og mægleren har en passiv indtægt.

Denne model ligner ikke så meget et ansættelsesforhold, som dette ligner en selvstændig virksomhed med fordelene ved dette. Men der er stadig problemer med denne struktur. [more]Mægleren kan have flere agenter, men agenterne kan ikke selv have agenter. Mæglerne har løftestangseffekten (den passive indkomst), som agenterne ikke har, og det kan skabe en konflikt – lige indtil agenten gør det, som de fleste mæglere frygter:

Hvad sker der, når jeg som mægler har været virkelig effektiv i min undervisning af Anders, så han bliver en rigtigt dygtig agent? Hvad har Anders mest af alt lyst til at gøre i løbet af et par år? Selvfølgelig at afbryde samarbejdet og selv blive en mægler! Er det godt for mig som mægler? Nej! Fordi lige så snart Anders selv bliver mægler, sker der to ubehagelige ting for mig: For det første mister jeg ham som agent, og jeg mister dermed en indtægtskilde. For det andet (som er værre end det første) bliver han nu min konkurrent. Hvem uddannede denne nye konkurrent? Det gjorde jeg! Han ved, hvordan jeg arbejder og hvordan jeg driver min virksomhed, og han kender alle mine forretningshemmeligheder.

I øvrigt sker dette ikke kun inden for ejendomsmæglererhvervet. Det sker i næsten alle brancher. Har du nogensinde hørt nogen sige: “Jeg arbejder her udelukkende for at få erfaring”. Hvad betyder det? Det betyder, at “jeg samler al deres viden, og derefter starter jeg for mig selv”. Hvis du har prøvet at være virksomhedsejer, hvor mange mennesker har du så uddannet, som ikke længere arbejder hos dig? Hvor mange mennesker har du uddannet til at være dine konkurrenter?

Tilbage til historien om Anders:
Lad os sige, at Anders har startet en mæglerforretning længere nede ad gaden. Hvad vil han nu gøre, da han selv er mægler? Han vil gå ud og skrive kontrakt med sine egne agenter! Lad os sige, at en af disse agenter hedder Bente. Bente har også et skjult ønske om på et tidspunkt selv at blive ejendomsmægler. Så hun bliver nu en konkurrent til mig, som jeg indirekte har uddannet, såvel som til Anders, som jeg direkte har uddannet – og dette fortsætter og fortsætter. Jeg har som den første mægler faktisk oprettet denne kæde af konkurrenter, som jeg selv har uddannet. Er dette en intelligent måde at udvide sin virksomhed på? Absolut ikke!

Hvad hvis vi gjorde noget helt andet? Hvad hvis vi totalt ændrede konceptet og paradigmet? Lad os i stedet sige, at jeg tilskynder Anders til at blive mægler selv. Jeg ønsker, at han selv er mægler fra dag ét, mod at jeg får en provision af hans arbejde. Den bedste og eneste måde, at du eller jeg kan beholde en god medarbejder på, er at tilbyde dem de samme muligheder for vækst og indtjening, som vi selv har haft. Den bedste måde at gøre dette på, er at skabe et system af løftestænger (passiv indkomst), som er ens for alle. Hvor alle har samme muligheder for at tjene penge og for at vinde. At gøre det let at vinde og svært at tabe.

Så fra dag ét vil jeg tilskynde Anders til at være ejendomsmægler selv, og når han bliver det, løsriver han sig med denne nye model ikke fra mig. Anders skifter simpelthen fra at være agent til at være mægler, hvilket giver Anders mulighed for at ansætte sine egne agenter, ligesom jeg har gjort. Det nye er, at jeg vil fortsætte med at tjene en procentdel af, hvad Anders og hans agenter sælger. Og burde jeg ikke det? Det er mig, der har uddannet ham, jeg løb risikoen. Det var mig der startede, det var mit kontor, og det var mine idéer.

Procentdelen, jeg tjener på Anders, Bente, Carsten og alle deres agenter, bør naturligvis være mindre, end da Anders var min agent, men jeg vil stadig tjene en vis procentdel. Hvorfor skulle jeg eller du ellers arbejde med og uddanne Anders og hans mæglere og agenter? Fordi det med denne nye model er i alles økonomiske interesse. Alle vinder. Jo flere penge Anders’ agenter tjener, jo flere penge tjener både Anders og jeg. Det er mit incitament til altid at blive ved med at hjælpe Anders og Bente og deres agenter i en uendelig række. De får al den støtte og hjælp og erfaring, de har brug for. Kvit og frit. Det er en ægte vind-vind-situation, hvor alle involverede parter vinder, og ingen taber.

Dette eksempel er hovedårsagen til, at jeg er så begejstret for A-HR-konceptet. Da jeg startede som selvstændig erhvervsdrivende for 16 år siden, var jeg konsulent. Jeg havde nogle færdigheder og forretningshemmeligheder, og jeg holdt kortene tæt ind til kroppen. Hvis mine kollegaer, som jo var mine konkurrenter, havde vidst, hvad jeg vidste, ville de have brugt det og snuppet mine kunder. Det var stressende, for når jeg var sammen med mine venner og kollegaer, var de samtidig mine konkurrenter, og hvor meget kunne vi egentlig snakke sammen om vores fælles interesse: Vores arbejde.

Med A-HR gør jeg nu det modsatte. Jo mere jeg kan sprede min viden og erfaring til mine kollegaer og partnere, jo bedre vil det gå for os alle sammen. Jo flere kunder, min kollegaer har, jo bedre for alle. En helt anderledes måde at se muligheder og verden på. Jeg er VILD med

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar