Cash Flow kvadranten

Definitionen på at komme ud af “Rotteræset” er, at ens passive indkomst overstiger ens samlede udgifter. Så er man fri. Så kan man have sig et fast arbejde – eller droppe det – hvad som helst man har lyst til.

I henhold til Robert Kiyosakis bog “CashFlow Kvadrant” befinder vi os alle i et eller flere af de følgende fire felter:

E – Employed (ansat), hvor du har et job
S – Selfemployed (selvstændig), hvor du ejer et job
B – Business (forretningsindehaver), du ejer et system og mennesker arbejder for dig
I – Investor, hvor penge arbejder for dig

I de to venstre felter har man en aktiv indkomst (du sælger din tid for penge). Det er lønmodtagerne (de ansatte), som typisk leverer en måneds arbejde og bliver betalt for denne måned. S er de selvstændige, som også leverer et stykke arbejde, men bliver betalt time for time. Begge steder er man til stede, for at kunne tjene pengene og har en aktiv indkomst. Uanset om lønnen er lille eller stor, er det en aktiv indtægt. En bankdirektør er lønmodtager til en høj løn. En super coach/terapeut (fx Tony Robbins) er selvstændig med en særdeles høj timeløn.
[more]
I de to højre felter har man en passiv indkomst (man behøver ikke at være fysisk til stede for at tjene pengene). Man har udført det indledende arbejde, og man bliver betalt for dette resten af sit liv – eller rettere så længe der er efterspørgsel efter det, man har skabt).

Gør man det godt, tjener man penge, og gør man det ikke godt, tjener man ingen penge.
En virksomheds-ejer har startet en forretning og ansætter folk til at tage sig af den.
Investoren kan arbejde med fx ejendomme, værdipapirer og lignende.

De to felter til højre (B og I) er A-HR. Man behøver ikke at være til stede – men nogle er det alligevel. Det er et valg. Det er frihed.

Nu spørger du måske: “Hvad med indkomstsikkerhed og frihed som selvstændig?” Det kommer helt an på, hvordan man bruger sin tid, sine ressourcer og sig selv, men sandsynligheden for sikkerhed og frihed er størst i de to kvadranter til højre.

Robert Kiyosaki siger endvidere, at man skal sørge for at betale sig selv først. Med dette mener han, at hvis man altid sørger for at betale husleje og bil osv, vil der som regel aldrig være råd til dét, man virkelig brænder for. Hvis man derimod først sætter penge af til sin drøm og passion, vil man på en eller anden kreativ måde også altid få råd til det nødvendige, fx mad og husleje.

Der er ikke noget i vejen for at være i et eller flere af kvadraterne på samme tid. For mig er den ultimative frihed at jeg selv vælger hvad jeg laver, sammen med hvem, og hvor mange penge jeg tjener. Det er ovre i den højre del med en passiv indkomst. Når jeg laver coaching og terapi med mine klienter, befinder jeg mig i “S” til venstre.

CashFlow/MindFlow er et kursus i hvordan man skaber sig en passiv indkomst, og det er opfundet af Robert Kiyosaki. Jeg lærte spillet at kende for seks år siden, og i begyndelsen spillede jeg det for sjov med mine venner. Det er et brætspil lidt ligesom Matador, men meget mere avanceret og terapeutisk. Nu laver jeg fuld-skala halvdags-kurser i CashFlow/MindFlow.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar